Da bi se uspešno odgovorilo na izazov promene uloge istraživačkih institucija u eri inovacija, projekat “Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda” definisan je kao okvir za unapređenje istraživačke izvrsnosti FINS-a kroz saradnju sa partnerima iz različitih oblasti prehrambenih tehnologija koje se integralno primenjuju u pretvaranju sirovina u inovativne prehrambene proizvode.
Osnovna ideja FOODstars projekta je jačanje istraživačkih potencijala i inovativnog kapaciteta Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS) u bliskoj saradnji sa vodećim međunarodnim istraživačkim institucijama: Irskim razvojnim institutom u oblasti hrane i poljoprivrede (Teagasc – Agriculture and Food Development Authority) i Univerzitetom u Bolonji iz Italije. Stečeno znanje preneće se na stručnjake u prehrambenoj industriju u cilju ostvarivanja maksimalne koristi kako unutar Srbije, tako i Zapadnog Balkana, i sveukupnog Evropskog istraživačkog prostora. Značajnim jačanjem istraživačkih kapaciteta, FINS će biti u mogućnosti da prenese osnovna i primenjena znanja u oblast prehrambenih tehnologija i samim tim doprinese socijalnom i ekonomskom razvoju zemlje.
Organizovanjem obuka, letnjih škola, radionica i različitih promotivnih aktivnosti, projekat FOODstars teži prevazilaženju postojećeg jaza između istraživačkih institucija, industrije i malih i srednjih preduzeća.“Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda” teži da spoji istraživače, stučnjake iz prehrambene industrije i širu javnost uključujući potrošače, školsku decu i studente kroz organizaciju aktivnosti poput otvorenih vrata, okruglih stolova i info večeri. Krajnji cilj projekta FOODstars je da kroz interakciju stvori novo znanje sa svim zainteresovanim partnerima, a naročito sa malim i srednjim preduzećima, što će konačno stimulisati zajedničke inovativne projekte i garantovati uspešnu saradnju u budućnosti.
Email: aleksandra.misan@fins.uns.ac.rs
Tel: +381 21 485 3829
Uticaj na širu javnost
Projekat FOODstars je inicijator društvenih promena koje dovode do prihvatanja i usvajanja novih prehrambenih tehnologija i inovacija u prehrambenoj industriji. Pošto visoko promoviše inovacije, nove veštine i tehnološka dostignuća, FOODstars deluje kao pokretač industrijske revitalizacije i ekonomskog razvoja, posebno utičući na školsku decu i studente kroz obuke i aktivnosti vezanih za dalji razvoj karijere u nauci o hrani i prehrambenim tehnologijama.
Uticaj na potrošače
FOODstars teži da ojača veze sa potrošačima kao najdostupnijim inovacionim partnerima i da ih aktivno uključi u proces inovacija u prehrambenoj industriji. U interakciji sa informisanim potrošačima, prehrambena industrija je u stanju da odgovori na njihove specifične potrebe i olakša razvoj i plasiranje novih prehrambenih proizvoda.
Uticaj na prehrambenu industriju
FOODstars podrazumeva udruživanje različitih veština i iskustva iz različitih oblasti nauke, tehnologije i marketinga koje unapređuju inovativni proces u prehrambenoj industriji i omogućavaju bolja tehnološka rešenja. Projekat ima za cilj da obezbedi neophodnu sigurnost i poverenje između istraživanja i industrije radi ostvarivanja dugoročne saradnje u svakom koraku u procesu inovacija.
Uticaj na istraživače
Uključivanje istraživača iz različitih oblasti prehrambenih tehnologija sinergistički deluje na promociju multidisciplinarnih istraživanja i omogućava bolju integraciju različitih istraživačkih, industrijskih i potrošačkih timova u proces razvoja prehrambenih proizvoda. Projekat FOODstars povećava broj kontakata, širi mrežu poznanstava, olakšava diskusiju između partnera i razvija trajna partnerstva.
Unapređenje naučne izvrsnosti FINS-a kroz obuke, škole i radionice u bliskoj saradnji sa projektnim partnerima.
Implementacija fundamentalnih i primenjenih znanja kroz različite discipline prehrambenih tehnologija radi zadovoljena zahteva potrošača za kvalitetnijim proizvodima; razvijanje novih koncepata u proizvodnji hrane, prehrambenih tehnologija i proizvoda, kao i poboljšanje postojećih proizvoda na tržištu.
Unapređenje saradnje sa međunarodno priznatim institucijama u Evropi; Obuka i podsticanje mladih istraživača da se bave naučno-istraživačkim radom; i promocija mogućnosti za dalji razvoj karijere.
Saradnja sa prehrambenom industrijom radi zajedničkog razvijanja novih proizvoda.
Podizanje svesti o značaju inovacija i transferu znanja u industriju i promocija preduzetničke kulture među istraživačima.
Saradnja sa kreatorima politike i potrošačima kako bi se osiguralo povećanje znanja i svesti o kvalitetu hrane.
Institute for Food Technology (FINS) is one of the leading institutions in food and feed research and dissemination of knowledge in Serbia and the Balkan region. FINS have about 100 employees and 59 researchers. Institute is equipped with modern laboratories and pilot plants which is a guarantee of high quality results and safe products. There are pilot plants for plant based products (bakery pilot plant, confectionery pilot plant, fruit and vegetable pilot and pilot plant for sugar beet) as well as pilot plant for feed technology. FINS laboratories conduct analysis of food and feed using sensory, physical and rheological, chemical and microbiological methods using sophisticated laboratory equipment, e.g. AAS; LC-triple quadrupole MS; LC equipped with DAD, FLD and ELSD; GC-MS; GC-FID, ECD; protein bioanalyser on chip; modular advanced rheometric system (shear, dynamic, oscillatory and extensional rheology); amino acid analyser; thus bringing it to the level of the best equipped laboratories in the region. FINS has also a sound experience in providing different services to the food and feed industry in the region, including development of methods, products and processes, stuff training, consultation and support.
Teagasc is a development agency of the Department of Agriculture, Food and the Marine which exists to support science-based innovation in the Agri-food sector and the broader bio-economy. The Teagasc Food Programme is one of four programmes that form part of the research and knowledge transfer capability of the organization and is located across two research locations of approximately equivalent size. One Food Research Centre is based at Ashtown, Dublin 15 while the other centre is located at Moorepark, Fermoy in County Cork. The Food Programme covers a wide range of topics in the Agriculture/Food arena focused on research, development and innovation activities. Furthermore, the Food Programme encompasses Moorepark Technology Limited (MTL), a state-of-the-art food pilot plant, which runs as a separate company. Together with University College Cork (UCC) Teagasc have formed the UCC/Teagasc Strategic Alliance in Food Research, which brings an already vibrant interaction to a new and higher level of integration with joint strategic planning for food research, a joint approach to supporting key stakeholders, the co-development and sharing of technology platforms and a common approach to securing funding for the joint Food Research Programme. The Teagasc Research Programme spans the entire agri-food chain from farm production to food processing and innovation. The Food Programme embraces many aspects of food science and technology, and is supported by an elaborate infrastructure at both geographical sites. Moreover, there has been considerable capital investment in buildings, facilities and equipment at Teagasc Food Research Centre (TRFC) Moorepark and TFRC Ashtown, particularly in the last decade.
The University of Bologna, Alma Mater Studiorum (UNIBO) was founded in 1088 and is considered to be the oldest university in Western Europe. It accounts for 100,000 enrolled students, 11 schools, 33 departments, 9 research and training centres, 5 campuses, 3,000 academics and 3,000 administrative staff. At UNIBO research activities are promoted and coordinated by departments autonomously. The UNIBO personnel participating at the project belong to two Departments (Department of Agricultural Sciences and Department for Life Quality) having competences covering topics spanning from the agricultural production, management and economics to human health prevention/protection. The major research interests of the Department of Agricultural Sciences team involved in the project concern 1)plant physiology and food crop quality, with particular emphasis on the characterization of vegetable matrices in terms of bioactive compounds (mainly polyphenols and peptides) positively affecting human health; 2) agro-environmental microbiology with interests on prebiotics and probiotics for human and animal health improvement, production of bioflavours with the use of microorganisms, antimicrobial activity of natural molecules and functionalized polymers; 3) agricultural economics and rural appraisal dealing with common agricultural policy (CAP), the economics and management of water resources, the evaluation of agri-environmental policies, the rural economy in transition, farm management, agricultural and environmental decision support tools. The research team involved in the project from Department for Life Quality Studies has a strong expertise in the study of the cellular and molecular mechanisms underpinning the protective/preventive role of food components in human health. Research activities concern: evaluation of the antioxidant effect of bioactive components by in vitro analysis; evaluation of the antioxidant and cytoprotective effects of bioactive components in different cell culture types following different oxidative and inflammatory stressors.
Radionica Nova vrednost iz sporednih proizvoda prehrambene industrije u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije (FINS), održana je u Novom Sadu u periodu od 21. do 22. marta 2016. godine.
Radionicom je obuhvaćen opšti okvir zakona EU o hrani kao preduslov za obezbeđivanje sigurne i kvalitetne hrane najvišeg standarda u svim fazama proizvodnje i distributivnim lancima. Radionica posebno apostrofira pravila EU o deklarisanju i obeležavanju prehrambenih proizvoda u pogledu nutritivnih informacija, zemlje porekla, prisustva genetski modifikovanih organizama i novih sastojaka hrane. Pored toga, radionica daje pregled postupaka za deklarisanje nutritivnih i zdravstvenih izjava.
Aktivnosti obuke uključuju izolovanje, razdvajanje i karakterizaciju biljnih polifenola i peptida za njihovu primenu u prehrembene svrhe. Kroz ovu obuku, unapređuje se opšte znanje o bioaktivnim jedinjenjima biljnog porekla i njihovom potencijalu za primenu u formulaciji prehrambenih proizvoda, konvencionalnim i novim ekstrakcionim postupcima, i savremenim tehnikama razdvajanja i kvantifikacije. Laboratorijske aktivnosti obuhvataju pripremu uzoraka, ekstrakciju, razdvajanje hromatografskim tehnikama i kvantifikaciju polifenola i peptida biljnog porekla.
Dve obuke Nove metode za izolovanje i određivanje bioaktivnih komponenti biljnog porekla su održane na Departmanu za poljoprivredu Univerziteta u Bolonji pod mentorstvom Prof. Giovani-ja Dinelli-ja za istraživače iz FINSa. Prva obuka je organizovana u periodu 2.06.-2.07.2016. za tri istraživača: Bojanu Šarić, Jelenu Krulj i Ivana Milovanovića. Druga obuka je održana u periodu 23.02.-23.03.2017. za tri istraživača: Aleksandru Mišan, Elizabet Janić-Hajnal i Jelenu Tomić.
Obuka pruža smernice za ulogu biljnih antimikrobnih agenasa u borbi protiv mikrobnih infekcija i naglašava potencijale antimikrobnih sredstava u podizanju kvaliteta i bezbednosti materijala. Takođe, ova obuka obezbeđuje i daje smernice za uvođenje antimikrobnih funkcionalnih grupa u polimerne molekule kako bi se poboljšala efikasnost nekih postojećih antimikrobnih agenasa.
Obuka Antimikrobna aktivnost prirodnih molekula i funkcionalnih polimera održana je na Departmanu za poljoprivredu Univerziteta u Bolonji pod mentorstvom Prof. Diane Di Gioia. Obuka je organizovana u periodu 4.09.-4.10.2016. za dva istraživača iz FINSa: Aleksandru Novaković i Tanju Radusin.
Cilj obuke je sticanje novih znanja iz oblasti primene novih tehnologija u prehrambenoj industriji – pulsirajućeg električnog polja, visokog pritiska i ultrazvuka i njihovoj primena u zameni konvencionalnih procesnih tehnika u cilju povećanja efikasnosti procesa, uštede energije, smanjenja količine sporednih proizvoda i obezbeđenja proizvoda poboljšanog kvaliteta i nutritivne vrednosti.
Dve obuke Inovativne tehnologije u savremenoj prehrambenoj industriji su održane u Teagasc Istraživačkom centru za hranu Ashtown u Dablinu pod mentorstvom dr Brijesh-a Tiwari-ja za israživače iz FINSa. Prva obuka je organizovana u periodu od 1.-30.04.2016. za tri istraživača: Vojislava Banjca, Natašu Nedeljković i Jovanu Kojić. Druga obuka je održana u periodu 27.07-27.08.2016. za: Natašu Nedeljković, Bojanu Šarić and Miroslava Hadnađeva.
Cilj treninga je da polaznicima pruži osnovna znanja o efikasnoj isporuci hranljivih sastojaka i bioaktivnih jedinjenja kroz prehrambene sisteme, obuhvatajući tri glavne istraživačke teme vezane za inkapsulacione tehnologije: (1) noseći materijali za inkapsulaciju, (2) inkapsulacione tehnologije i (3) svojstva i funkcije inkapsuliranih sistema.
Obuka se bavi vrstama, postavljanjem i primenom potrošačkih testova, odabirom uzoraka, primenom kvantitativnih i kvalitativnih metoda i obradom potrošačkih i senzornih podataka pomoću odgovarajućih statističkih tehnika i metoda istraživanja tržišta.
Obuka Potrošački testovi održana je u Teagasc Istraživačkom centru za hranu Ashtown u Dablinu pod mentorstvom dr. Maeve Henchion. Obuka je organizovana u periodu 1-30.09.2016. za dva istraživača iz FINSa: Mladenku Pestorić i Dubravku Škrobot.
Obuka se bavi temama koje obuhvataju karakterizaciju (mikro) struktura u formulaciji i preradi prehrambenih proizvoda, identifikacijom i mapiranjem sastojaka hrane i tehnikama koje se koriste za ispitivanje mikrostrukture hrane - konvencionalne svetlosne, konfokalne, skenirajuće elektronske i atomske mikroskopije, kao i hiperspektralnim slikovnim tehnikama.
Dve obuke Primena tehnika slikovnog snimanja u proučavanju strukture hrane održane su u Teagasc Istraživačkom centru za hranu, Moorepark, Fermoy pod mentorstvom dr. Mark-a Auty-ja za istraživače iz FINSa. Prva obuka je organizovana u period 5.03-1.04.2016. za tri istraživača: Bojanu Filipčev, Oliveru Šimurina i Mionu Belović. Druga obuka je održana u periodu 31.10-29.11.2016. za: Milicu Pojić, Tamaru Dapčević-Hadnađev i Miroslava Hadnađeva.
Obuka je organizovana sa ciljem da se okarakteriše uticaj aktivnih i karakterističnih lako isparljivih jedinjenja u kompleksnim mešavinama, koje su odgovorne za formiranje mirisa, ne samo putem instrumentalnih nego i senzorskih analiza. Posebna pažnja je posvećena tehnikama za pripremu uzoraka, ekstrakcionim tehnikama GC-O, GC-MS metodama merenja i multivarijantne statističke obrade dobijenih podataka.
Obuka Primena gasne hromatografije - olfakrometrije u analizi arome hrane održana ju u Teagasc Istraživačkom centru za hranu, Moorepark, Fermoy pod mentorstvom dr Kieran-a Kilcawley-a. Obuka je održana u periodu 31.10.-29.11.2016. za tri istraživača iz FINSa: Dubravku Škrobot, Pavla Jovanova i Anamariju Mandić.
Škola obuhvata časove teorijske i praktične laboratorijske nastave sa ciljem pokazivanja i obavljanja jednostavnih eksperimenata in vitro antioksidativne aktivnosti ekstrakata hrane primenom spektrofotometrijskih tehnika, kao i procenu citoprotektivne uloge biološki aktivnih komponenti na različitim vrstama ćelijskih kultura.
Škola razjašnjava ulogu probiotika i prebiotika u povećanju funkcionalne vrednosti prehrambenih proizvoda. Posebno se analiziraju aktuelna saznanja i tehnike koje se koriste u mikroinkapsulaciji probiotskih mikroorganizama radi poboljšavanja njihove održivosti tokom fermentacije, obrade i korišćenja u komercijalnim proizvodima, kao i procena funkcionalnih svojstava usled dodavanja ciljanih probiotskih sojeva.
Škola Metode optimizacije u savremenoj proizvodnji hrane u organizaciji Teagasc, Irska održana je u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije (FINS) u Novom Sadu u periodu 23-27. maj 2016. godine. Škola, na čelu dr Brijesh Tiwari je organizovana isključivo za istraživače FINS-a. Utisci polaznika škole su veoma pozitivni, pre svega zbog činjenice da su tokom trajanja škole obrađene najsavremenijom teme u vezi sa analizom podataka koje se primenjuju u nauci o hrani.
Škola je organizovana da polaznike uvede u specifične tehnike koje se koriste za potvrdu autentičnosti hrane i otkrivanje falsifikata sirovina i gotovih proizvoda. Tehnike koje se izučavaju tokom trajanja škole obuhvaju različite vrste spektroskopije, hromatografije, imunološke tehnike i termalnu analizu zajedno sa hemometrijskim tehnikama.
Anketa za potrošače
Informacije večeri su organizovani za sve zainteresovane potrošače kao panel diskusije o aktuelnim pitanjima koja se tiču kvaliteta hrane koju jedemo. Teme koje su obuhvaćene informacionim večerima su koncipirane na osnovu ankete potrošača.
školsku decu da istraže zabavnu stranu nauke o hrani,
studente osnovnih i poslediplomskih studija da im se omogući razmatranje mogućnosti za dalja istraživanja i poslediplomska istraživanja
predstavnike industrije i drugih zainteresovanih strana da im se demonstriraju postojeće mogućnosti istraživanja i zajedničke saradnje i partnerstva.
Anketa
Okrugli sto okuplja prestavnike naučne zajednice i malih i srednjih preduzeća u Srbiji koja se bave proizvodnjom hrane. Cilj okruglog stola je da se ukaže na aktuelne probleme sa kojima se susreću mala i srednja preduzeća da ostvare konkurentnost u ekonomiji zasnovanoj na znanju, i da predloži načine njihovog prevazilaženja. Značaj intelektualne svojine, inovativni proizvodi, marketinški kanali, ali i poboljšanje mogućnosti za istraživanje i razvoj se apostrofiraju.
Okrugli sto: Aktuelni problemi u proizvodnje hrane u malim i srednjim preduzećima u Srbiji - i načini njihovog prevazilaženja u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije (FINS), održan je u Novom Sadu 17. maja 2017. godine.
Radionica je fokusirana na molekularne i ćelijske mehanizme za kardioprotektivno, neuroprotektivno i hemopreventivno delovanje polifenola i bioaktivnih peptida iz hrane. Okrugli sto i grupna diskusija je bazirana na razmatranju mogućnosti da se rezultati in vitro studija iskoriste za nutritivne preporuke u prevenciji bolesti ili za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.
Radionica Zaštitna/preventivna uloga bioaktivnih komponenti hrane u očuvanju zdravlja ljudi organizovana u saradnji sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu i Departmana za kvalitet života, Univerziteta u Bolonji iz Italije na čelu sa prof. Silvanom Hrelia održana je u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u periodu 13-14. decembar 2016. godine. Radionica je okupila istraživače iz šire akademske zajednice Srbije iz različitih oblasti istraživanja: nauke i tehnologije hrane, hemijskih, medicinskih i bioloških nauka i zdravstvene zaštite. Rezultate svojih istraživanja su prezentovali prof. Silvana Hrelia, prof. Marco Malaguti i prof. Kristina Angeloni. Teme radionice su pokrile osnovne molekularne i ćelijske mehanizme odgovorne za efikasnu kardio- i neuroprotekciju, kao i hemoprevenciju prouzrokovane širokim spektrom bioaktivnih komponenti hrane i nutraceutika.
Radionica se bavi isticanjem prednosti prirodnih jonskih tečnosti (ILs) i eutektičkih rastvarača (DES) – NADES tehnologija – za prehrambene primene, posebno za ekstrakciju i obnavljanje prirodnih proizvoda. Pored toga, radionica se bavi sastavom, isticanjem svojstava, rastvorljivosti i održivosti NADES-a. NADES tehnologija je ekskluzivni izum istraživačke grupe sa Univerziteta u Lajdenu, Laboratorije za prirodne proizvode, Instituta za biologiju iz Holandije.
Radionica se bavi primenom novih tehnologija za mikroinkapsulaciju u industriji, kao i različitim faktorima koji utiču na tehno-funkcionalne i nutritivne osobine inkapsuliranih čestica i matriksa.
Radionica upoznaje istraživače sa osnovnim delovima biznis plana, i daje prikaz svih koraka koji su potrebni za njegovu izradu tako da biznis plan bude realan i ubedljiv. Na kraju, radionica daje prikaz osnovnih pojmova koji se odnose na obračun pokazatelja ekonomske isplativosti i načine predstavljanja nesigurnosti tržišnih informacija i ekonomske rezultate.
Radionica Kreiranje uspešnog biznis plana u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije (FINS), održana je u Novom Sadu u periodu od 22. do 23. maja 2017. godine.
Radionica se bavi značajem intelektualne svojine kao i njenim upravljanjem. Različiti oblici intelektualne svojine se razmatraju zajedno sa savetima za identifikaciju patentabilnih i transferabilnih naučno-istraživačkih rezultata.
Radionica daje osnovne pojmove u vezi sa transferom znanja, kako njime upravljati i primeniti ga u industriji, kako istražiti i identifikovati potrebe industrije, kako uspostaviti dijalog između industrije i istraživanja, i koja sredstva i metode je potrebno primeniti.
Radionica daje prikaz aktuelnih informacija i tehničkih znanja o svakom koraku procesa razvoja prehrambenih proizvoda - od ideje do ispitivanja roka trajanja i potrošačkih testova i zakonodavnim pitanjima.
Cilj Radnog paketa 1 je objedinjavanje i produbljivanje postojećih saznanja o izolovanju, određivanju i funkcionisanju komponenti hrane iz tradicionalnih i alternativnih sirovina (npr. sporedni proizvodi prehrambene industrije) koji poseduju potencijalne zdravstvene benefite i mogu se koristiti u formulaciji inovativnih prehrambenih proizvoda.
Prof. Giovanni Dinelli is a full Professor at the Department of Agricultural Sciences, University of Bologna, Italy. He is a coordinator of a research group studing nutraceutical compounds produced by various minor and major crops, with the aim to improve the knowledge on the role of primary production in the sector of functional foods.
Cilj Radnog paketa 2 je prikupljanje novih i produbljivanje postojećih znanja o svim bitnim koracima u kreiranju i proizodnji novih prehrambenih proizvoda korišćenjem konvencionalnih i novih tehnologija kao što su pulsirajuće električno polje, ultrazvuk i visoki pritisak, uključujući njihovu optimizaciju i implementaciju u proizvodnji. Takođe, kroz ovaj radni paket ispituje se uloga potrošača i mehanizmi njihovog uključivanja u ciklus proizvodnje novih prehrambenih proizvoda.
Brijesh Tiwari, PhD is a Senior Research Officer at Teagasc Food Research Centre, Ireland. Dr. Tiwari’s gained international recognition in the research areas of non-thermal processing technologies. His current research relates to the investigation of green and sustainable technological solutions to food industry challenges in the area of food extraction and preservation.
Cilj Radnog paketa 3 je sticanje neophodnih znanja za korišćenje novih instumentalnih tehnika za kreiranje proizvoda željenih strukturnih i senzorskih svojstava, kao i određivanje falsifikata i autentičnosti proizvoda kako bi se ispunili zahtevi modernog tržišta.
Martin Danaher, PhD is a Senior Research Officer at Teagasc Food Research Centre, Ireland. He is a head of the Irish National Reference Laboratory for veterinary drug, feed additive and pesticide analysis in food. Dr. Danaher’s research focus is on the development of analytical methods in biological matrices and water, with a strong focus on validation.
Cilj radnog paketa 4 je promocija i razvijanje svesti o značaju transfera znanja, tehnologije i inovacija iz nauke u industriju. Kroz ovaj radni paket instraživači FINS–a unapređuju znanja i veštine potrebne za upravljanje, organizaciju i prenos znanja do ključnih zainteresovanih aktera u industriji.
Declan Troy, PhD is an Assistant Director of Research, Director of the Technology Transfer Office, Teagasc, Ireland. He coordinated numerous EU food science projects and has collaborated in his research programme with many different research groups from all around the world including Australia, Korea and USA. Dr. Troy contributed to the introduction of new technologies at industrial level particularly in Irelands competitive beef sector.
Cilj ovog radnog paketa je promocija projektnih aktivnosti i širenje znanja stečenih tokom projekta zainteresovanim ljudima iz poslovnog sveta i široj javnosti, koji su glavni pokretači strateških promena i brzih inovacija u prehrambenoj industriji. Na taj način se doprinosi premošćavanju jaza između naučno-istraživačke zajednice na jednoj, i industrije i potrošača na drugoj strani.
Anamarija Mandic, PhD is a Principal Research Fellow and Head of the Research Unit for Quality, Functionality and Safety of Food at the Institute of Food Technology, Serbia. She coordinated numerous national food science projects and have been actively involved in the realization of EU funded projects. Dr. Mandic’s research interesets are in the field of natural antioxidants, formulation and design of tailor made foods. She has over ten years’ experience in chromatographic techniques used for elucidation of small molecules present in food.
Ciljevi Radnog paketa 6.su koordinisanje i praćenje aktivnosti u skladu sa planom rada, administrativno i finansijsko upravljanje projektom, uspostavljanje kontakta sa Evropskom komisijom, koordiniranje rada između projektnih partnera, upravljanje novim znanjem nastalim tokom projekta i uspostavljanje efiksane unutrašnje i spoljašnje komunikacije.
Milica Pojic, PhD is a Research Associate and Head of the Research Center for Technology of Plant Based food products at the Institute of Food Technology, Serbia. Dr. Pojić’s research interests are in the field of cereal quality and processing and the development of cereal-based products based on the principles of experimental design and their characterization especially in terms of rheological and structural properties.