Forum Discussions

Novosti i dešavanja

Uspostavljena saradnja FOODstars - APOS

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on April 21, 2017 - 10:11pm

Asocijacija Potrošača Srbije – APOS potrošački reporter je interaktivni informativni portal sa redovno ažuriranim informacijama koje zanimaju potrošače, uključujući i hranu (http://apos.rs). APOS je prva, i jedina organizacija iz Srbije,  koje je deo međunarodne grupe potrošača u kojima su: Stiftung Warentest u Nemačkoj, Consumer Reports u SAD, Wich u Velikoj Britaniji, Test-Achats u Belgiji, Que choisir u Francuskoj, Dtest u Češkoj, Zveza Potrosnikov Slovenia (ZPS) i drugima koji ove usluge potrošima pružaju više decenija. Cilj naše saradnje je

Anketa za potrošače

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on March 6, 2017 - 11:09am

Molimo sve zainteresovane da popune anketu za potrošače koja će pomoći u organizaciji info večeri Sve što ste želeli da znate o kvalitetu hrane, a niste imali koga da pitate, klikom na sledeći link:

https://goo.gl/forms/Q3F02v2IYRTpz5Ug1

Vaši odgovori biće od pomoći kod izbora tema i predavača koji će na najbolji način dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Vaš FOODstars tim

Okrugli sto ''Aktuelni problemi u proizvodnji hrane u malim i srednjim preduzećima u Srbiji''

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on February 22, 2017 - 11:37pm

Veliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo da uzmete učešće u okruglom stolu na temu aktuelnih problema u prehrambenom sektoru,  koji će se održati u okviru 84. Međunarodnog  poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, u prostorijama Master centra, 17. maja 2017. godine, u terminu od 11-13 h, u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), a u sklopu međunarodnog projekta „Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda“ – FOODstars.

Radionica na temu "zelenih" metoda ekstrakcije u nauci o hrani

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on February 10, 2017 - 11:00am

Radionica pod nazivom "Green extraction techniques in food science" biće održana u periodu 27-29 marta 2017. godine na Naučnom Institutu za Prehrambene Tehnologije u Novom Sadu. Program radionice obuhvataće teorijski deo o tehnikama ekstrakcije pomoću prirodnih jonskih tečnosti i eutektičnih sistema rastvarača, kao i praktični deo organizovan u vidu demonstracionih vežbi. Uskoro više o tome na www.foodstars.uns.ac.rs.

Opšte diskusije - hrana

23. Da li u viršlama ima mesa?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 2, 2018 - 11:29am
 • Kvalitet proizvoda od mesa, pa tako i viršli, propisan je odgovarajućim Pravilnikom ("Sl. glasnik RS", br. 94/2015). U njemu su navedeni minimalni zahtevi kada je u pitanju senzorski (izgled, boja, konzistencija, ukus i miris) i nutritivni  kvalitet (sadržaj proteina i sadržaj kolagena) proizvoda od mesa. Viršla pripada grupi fino usitnjenih barenih kobasica i mora da sadrži minimalno 10% ukupnih proteina, u koje spadaju i vezivnotkivni proteini kao i dodati proteini biljnog porekla.

22. Koji su zdravstveni efekti mešavina aditiva? “cocktail effect”

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 2, 2018 - 11:28am
 • Interakcijski efekti na relaciji hrana-lek, rezidue kontaminanata-prirodno toksični sastojci, aditiv-aditiv i sl. su nešto što zaista zahteva dobro poznavanje hemije i tehnologije hrane kako ne bi došlo do rizika po zdravlje konzumenta. Međutim, interakcije među aditivima mogu biti i pozitivne, što tehnolozi koriste prilikom proizvodnje mešavina aditiva – npr. mešavina aditiva za proizvode od mesa pored nitrita (E250, E252) sadrže i askorbinsku kiselinu (E300) čije prisustvo inhibira reakciju stvaranja kancerogenih N-nitrozamina, a potencira antimikrobni uticaj nitrita prema C.

21. Koji su aditivi najbolji za organizam?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 2, 2018 - 11:27am
 • Aditivi se dodaju u suviše malim količinama i njihova uloga i nije da ispolje pozitivno dejstvo na organizam, već da spreče kvarenje proizvoda, doteraju ukus, izgled... tako npr. ako vitamin C dodajemo kao aditiv na deklaraciji ne pišemo vitamin C već npr. regulator kiselosti – askorbinska kiselina; ali ako ga dodajemo da bismo vitaminizirali proizvod onda potrošača informišemo na sledeći način – u nutritivnoj tablici navodimo naziv vitamina (vitamin C), količinu, tj.

19. Da li se zdravoj osobi preporučuju “lajt” ili konvencionalni proizvodi?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 2, 2018 - 11:26am
 • Za zdravu osobu najvažnija je raznovrska i uravnotežena ishrana. Istina je da su masti najkaloričniji sastojci namirnica, ali isto tako imaju bitnu ulogu u organizmu, između ostalog su i nosači liposolubilnih vitamina. Važno je biti umeren i ostvariti potreban unos masti preko ishrane bogate ribom i hladno ceđenim uljima, a smanjiti unos masti i ugljenih hidrata putem konditorskih proizvoda.

18. Šta je aditiv u pudingu koji moje dete često jede?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 2, 2018 - 11:25am
 • Aditiv u pudingu od vanile je boja, i to uglavnom prirodna boja (veštačke se uglavnom više ne koriste zbog obaveze proizvođača da za pojedine navede da mogu nepovoljno da utiču na aktivnost i pažnju kod dece). U pudingu od čokolade proizvođači ne dodaju aditive već boju postižu dodavanjem čokolade u prahu. Inače, osnovni sastojak pudinga je kukuruzni skrob – on nije aditiv!

17. Koji su aditivi u kafi?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 2, 2018 - 11:23am
 • Kafa spada u grupu namirnica u koju se ne dodaju nikakvi aditivi kada je u nativnom obliku. Ukoliko se kafa  meša sa drugim proizvodima, npr instant proizvodi tipa “kafa sa mlekom i šećerom” tada se dodaju aditivi iz grupe emulgatora i stabilizatora.

16. Šta nije dobro u neutralnoj pavlaci i pavlaci za kuvanje?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 2, 2018 - 11:23am
 • Neutralna pavlaka ima visok procenat masnoće. Upotreba neutralne pavlake nije dobra ako je previse koristite u ishrani , a vase zdravstveno stanje vam ne dozvoljava konzumaciju proizvoda sa većim udelom masnoće. Takođe, nije dobro da koristite neutralnu pavlaku ako postite jer ona pored  hidrogenizovane biljne masti sadrži i mlečne proteine. Sve ostalo što se nalazi u neutralnoj pavlaci i navedeno je na deklaraciji dozvoljeno je važećim Pravilnicima o kvalitetu i aditivima.

15. Kako najbolje očuvati sečene suvomesnate proizvode u domaćinstvu?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 2, 2018 - 11:22am
 • Suvomesnati proizvodi (suva šunka, pečenica, vrat i dr.) i fermentisane suve kobasice (kulen, Sremska kobasica, čajna kobasica i dr.) su proizvodi koji se konzervišu postupcima dimljenja, fermentacije i sušenja, usled kojih dolazi i do razvoja poželjnih senzorskih svojstava. Međutim, ovi proizvodi nastavljaju da se suše i nakon završetka procesa proizvodnje, odnosno tokom transporta, u rashladnim vitrinama marketa, kao i u frižiderima u okviru domaćinstva, usled čega mogu poprimiti nepoželjna senzorska svojstva kao što su velika tvrdoća, žvakljivost i dr.

14. Koji su aditivi najnezdraviji u hrani i po ljudski organizam? Da li su to samo aditivi iz paštete, viršli, senfa i dr. proizvoda?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 2, 2018 - 11:21am
 • Na listi dozvoljenih prehrambenih aditiva postoje oni koji se mogu dodati quantum satis, ali i oni čija je aplikacija ograničena, odnosno propisane su maksimalne količine u kojima se oni mogu dodati u prehrambene proizvode. Evropska Agencija za Bezbednost Hrane (EFSA) je odredila prihvatljive dnevne unose prehrambenih aditiva po kilogramu telesne mase dnevno (ADI - acceptable daily intake). Ukoliko se aditivi tokom života čoveka unose u organizam u količinama koje su manje od ovih propisanih onda oni ne predstavljaju rizik po zdravlje potrošača.

13. Šta se od aditiva koristi u paštetama koje se reklamiraju da su bez aditiva, ako znamo da mesne prerađevine ne mogu biti dugotrajne bez istih?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 2, 2018 - 11:20am
 • Većina pašteta na tržištu, kako pasterizovanih tako i sterilisanih, sadrži mnoge prehrambene aditive karakteristične za preradu mesa (antioksidansi, emulgatori, stabilizatori, konzervans i dr.). U skladu sa odgovarajućim Pravilnikom proizvođači su dužni da na deklaraciji proizvoda navedu sve upotrebljene sastojke prema opadajućem redosledu, pa tako i prehrambene aditive. S tim u vezi proizvođač koji svoju paštetu deklariše kao „bez aditiva“ i tako je reklamira sigurno stoji iza takve tvrdnje.

11. Na koliko se vrši kontrola proizvoda?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 1, 2018 - 7:29pm
 • Kontrola kvaliteta proizvoda tokom same proizvodnje kontroliše se prema izrađenom planu u zavisnosti od proizvodnog procesa za određenu vrstu proizvoda. Plan kontrole i dinamiku kontrole izrađuje stručno lice. Najčešće mikrobiološka ispravnost proizvoda, prostora i opreme kontroliše se na mesečnom nivou. Što se tiče kvaliteta proizvoda, najčešće se kontroliše na početku korišćenja novih sirovina za proizvodnju nekog proizvoda.  

9. Kako da razumemo kontrolu primene aditiva s obzirom da nemamo usklađen pravilnik o MRL?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 1, 2018 - 7:26pm
 • U trenutku izdavanja naš Pravilnik o aditivima je bio u potpunosti usaglašen sa REGULATION (EC) No 1333/2008. U međuvremenu došlo je do nekih sitnih izmena u EU – pojavili su se novi aditivi, doze za neke (silicijum-dioksid) više nisu ograničene u EU, tako da i mi očekujemo izmenu Pravilnika – spremna je – čeka usvajanje.

8. Da li aditivi mogu dovesti potrošača u zabludu, da iskažu neka svojstva hrane?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 1, 2018 - 7:25pm
 • Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane je zabranjeno dovođenje potrošača u zabludu putem informacija na hrani. Dakle, ako se aditiv/aditivi koriste u proizvodnji oni se moraju i deklarisati. Međutim, neki od aditiva se i koriste da bi se hrana "ulepšala" i tako učinila privlačnijom potrošaču – bombone se boje da budu privlačnije, pojačivači ukusa se dodaju u dodatke jelima, snek proizvode i supe iz kesice da proizvod bude ukusniji, i sl.

7. Da li mislite da je odgovarajuće da upoređujemo Srbiju sa Amerikom s obzirom na dva potpuno različita sistema, a posebno sa aspekta nadzora?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 1, 2018 - 7:24pm
 • Inspekcijske službe u Srbiji su drugačije organizovane nego u SAD, naši pravilnici o kontroli kvaliteta i bezbednosti hrane su usaglašeni sa evropskim regulativama, a ne sa onim iz SAD.

5. Da li su proizvodi sa aditivima skuplji ili jeftiniji od proizvoda bez aditiva?

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 1, 2018 - 7:23pm
 • Svi prehrambeni aditivi na tržištu imaju svoju vrednost, odnosno cenu. Prilikom formulacije sastava proizvoda aditivi se dodaju u propisanim količinama ili u skladu sa potrebama tehnološkog postupka proizvodnje (quantum satis). Cenu dodatog aditiva potrebno je uračunati u cenu koštanja izrađenog proizvoda. Otuda se može zaključiti da je proizvod sa aditivima skuplji od proizvoda bez aditiva.

Opšte diskusije - trendovi u ishrani

Vaša loša ishrana može oštetiti creva vaših unuka

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on February 21, 2018 - 10:18am

Rast biliona mikroba u ljudskom debelom crevu, poznatih kao mikrobiom, zavisi od prehrambenih vlakana. Kako se unos vlakana smanjuje, smanjuje se i broj bakterija koji mogu preživeti u crevima. Nova studija na više generacija miševa hranjenih hranom sa niskim sadržajem vlakana ukazuje na to da se ova raznolikost smanjuje sa svakom generacijom i nagoveštava ono što se dešava u ljudskom crevu dok nastavljamo da se hranimo na savremen način, to jest konzumiramo visokoprerađenu hranu.

Irska uvodi porez na zaslađena pića

Miona Belović's picture
Submitted by Miona Belović on November 3, 2017 - 11:31am

U svom poslednjem govoru o budžetu, irski ministar finansija Paskal Donahju je najavio novi porez na šećer u pićima, za koji se očekuje da će stupiti na snagu na proleće 2018. godine. "U skladu s tim, uvodim porez s stopom od 30 centi po litru na pića sa preko 8 grama šećera na 100 mililitara i smanjenom stopom od 20 centi po litru na pića sa 5 do 8 grama šećera na 100 mililitara. Ove stope poreza su u skladu sa stopama koje se uvode u Velikoj Britaniji u aprilu 2018. godine, a naš porez na šećer će stupiti na snagu u isto vreme. "

Proso ponovo u fokusu pažnje u Indiji

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on February 27, 2017 - 11:50am

Proso je žitarica koja se vekovima tradicionalno gaji u krajevima sveta u kojim nedostatak navodnjavanja i oskudne padavine predstavljaju problem za uzgoj drugih kultura poput pirinča. Iako je proteklih decenija ova kultura zapostavljena u primeni za ljudsku ishranu, pojedini regioni ponovo se vraćaju njenom uzgoju. Indijska regija Karnataka pokušava da obnovi tradiciju uzgoja prosa i ponovo ga uvrsti u osnovu ishrane ljudi:

O bezglutenskim formulacijama

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on February 4, 2017 - 1:24pm

Bezglutenska hrana je poslednjih godina sve više u fokusu javnosti (neko bi pomislio - na užas tehnologa..). Srećom, dosta su napredovala i tehnološka i nutritivna saznanja vezana za ove proizvode, tako da oni sve manje predstavljaju nepoznanicu kada se govori o kreiranju ovakvih formulacija. Članak ispod pruža uvid u nekoliko novijih radova koji se bave problematikom formulacije visoko kvalitetnih bezglutenskih proizvoda i osobina pojedinih vrsta brašna, skrobova, aditiva, kao i novinama u tehnologiji proizvodnje i pakovanja.