Forum Discussions

Novosti i dešavanja

Uspostavljena saradnja FOODstars - APOS

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on April 21, 2017 - 10:11pm

Asocijacija Potrošača Srbije – APOS potrošački reporter je interaktivni informativni portal sa redovno ažuriranim informacijama koje zanimaju potrošače, uključujući i hranu (http://apos.rs). APOS je prva, i jedina organizacija iz Srbije,  koje je deo međunarodne grupe potrošača u kojima su: Stiftung Warentest u Nemačkoj, Consumer Reports u SAD, Wich u Velikoj Britaniji, Test-Achats u Belgiji, Que choisir u Francuskoj, Dtest u Češkoj, Zveza Potrosnikov Slovenia (ZPS) i drugima koji ove usluge potrošima pružaju više decenija. Cilj naše saradnje je

Anketa za potrošače

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on March 6, 2017 - 11:09am

Molimo sve zainteresovane da popune anketu za potrošače koja će pomoći u organizaciji info večeri Sve što ste želeli da znate o kvalitetu hrane, a niste imali koga da pitate, klikom na sledeći link:

https://goo.gl/forms/Q3F02v2IYRTpz5Ug1

Vaši odgovori biće od pomoći kod izbora tema i predavača koji će na najbolji način dati odgovore na sva Vaša pitanja.

Vaš FOODstars tim

Okrugli sto ''Aktuelni problemi u proizvodnji hrane u malim i srednjim preduzećima u Srbiji''

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on February 22, 2017 - 11:37pm

Veliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo da uzmete učešće u okruglom stolu na temu aktuelnih problema u prehrambenom sektoru,  koji će se održati u okviru 84. Međunarodnog  poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, u prostorijama Master centra, 17. maja 2017. godine, u terminu od 11-13 h, u organizaciji Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), a u sklopu međunarodnog projekta „Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda“ – FOODstars.

Radionica na temu "zelenih" metoda ekstrakcije u nauci o hrani

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on February 10, 2017 - 11:00am

Radionica pod nazivom "Green extraction techniques in food science" biće održana u periodu 27-29 marta 2017. godine na Naučnom Institutu za Prehrambene Tehnologije u Novom Sadu. Program radionice obuhvataće teorijski deo o tehnikama ekstrakcije pomoću prirodnih jonskih tečnosti i eutektičnih sistema rastvarača, kao i praktični deo organizovan u vidu demonstracionih vežbi. Uskoro više o tome na www.foodstars.uns.ac.rs.

Opšte diskusije - hrana

Veza između boje pakovanja i dopadljivosti zaslađivača

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on February 1, 2017 - 1:31am

Verovatno svi makar podsvesno znamo da izgled pakovanja utiče na to kako doživljavamo neki prehrambeni proizvod. Studija objavljena u Journal of Food Science pokazala je da boja pakovanja veštačkih zaslađivača može značajno da utiče na percepciju intenziteta slatkog ukusa, kao i na ukupni utisak o zaslađivaču. Po meni, odlična ideja za pakovanje pojedinih zdravih proizvoda koji nisu naročito popularni kod dece ;-)

Podrška države u proizvodnji organske hrane

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on January 22, 2017 - 2:55pm

Američka asocijacija za trgovinu organskim proizvodima predložila je paket mera koji bi pomogao poljoprivrednim proizvođačima da započnu organsku proizvodnju hrane, koji je nedavno i usvojen od strane Department of Agriculture.

http://www.npr.org/sections/thesalt/2017/01/11/509317400/why-going-organ...

Opšte diskusije - trendovi u ishrani

Proso ponovo u fokusu pažnje u Indiji

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on February 27, 2017 - 11:50am

Proso je žitarica koja se vekovima tradicionalno gaji u krajevima sveta u kojim nedostatak navodnjavanja i oskudne padavine predstavljaju problem za uzgoj drugih kultura poput pirinča. Iako je proteklih decenija ova kultura zapostavljena u primeni za ljudsku ishranu, pojedini regioni ponovo se vraćaju njenom uzgoju. Indijska regija Karnataka pokušava da obnovi tradiciju uzgoja prosa i ponovo ga uvrsti u osnovu ishrane ljudi:

O bezglutenskim formulacijama

Ivan Milovanović's picture
Submitted by Ivan Milovanović on February 4, 2017 - 1:24pm

Bezglutenska hrana je poslednjih godina sve više u fokusu javnosti (neko bi pomislio - na užas tehnologa..). Srećom, dosta su napredovala i tehnološka i nutritivna saznanja vezana za ove proizvode, tako da oni sve manje predstavljaju nepoznanicu kada se govori o kreiranju ovakvih formulacija. Članak ispod pruža uvid u nekoliko novijih radova koji se bave problematikom formulacije visoko kvalitetnih bezglutenskih proizvoda i osobina pojedinih vrsta brašna, skrobova, aditiva, kao i novinama u tehnologiji proizvodnje i pakovanja.